Ο Αγαμέμνονας ήταν βασιλιάς των Μυκηνών στο τέλος του 13ου αιώνα και στις αρχές του 12ου αιώνα. Μας είναι γνωστός κυρίως από τον Όμηρο και την ιστορική παράδοση. Σύμφωνα με τον Όμηρο ο Αγαμέμνονας ήταν γιος του Ατρέα και καταγόταν από τη γενιά του Τάνταλου και του Πέλοπα.
Έγινε βασιλιάς στις Μυκήνες, τις οποίες ο Όμηρος ονομάζει <<πολύχρυσες>> και <<ευρυάγεια>>, δηλαδή πλατύδρομη, ενώ ο αδερφός του Μενέλαος έγινε βασιλιάς στη Σπάρτη. Είχε γυναίκα του την Κλυταιμνήστρα, που την αδερφή της Ελένη είχε γυναίκα ο Μενέλαος. Παιδιά του Αγαμέμνονα και της Κλυταιμνήστρας ήταν η Ιφιγένεια, η Ηλέκτρα, η Χρυσόθεμη και ο Ορέστης.
Στην εποχή εκείνη το κράτος των Μυκηνών ήταν το μεγαλύτερο και ο Αγαμέμνονας ήταν ο δυνατότερος βασιλιάς όλης της Ελλάδας. Όταν χρειάστηκε να εκστρατεύσουν όλοι οι Έλληνες για τον Τρωικό Πόλεμο, ο Αγαμέμνονας ορίστηκε αρχιστράτηγος. Και δίκαια, καθώς έφερε τη μεγαλύτερη πολεμική δύναμη: εκατό πλοία με τους πολεμιστές τους. Πριν ο στόλος κινήσει από την Αυλίδα για την Τροία, ο Αγαμέμνονας βρέθηκε σε δύσκολη θέση. Η θεά Άρτεμη ζήτησε να της θυσιάσει την πρώτη θυγατέρα, την Ιφιγένεια. Ο Αγαμέμνονας πονούσε. Σαν αληθινός πολέμαρχος δεν δίστασε να την θυσιάσει. Και στον Τρωικό Πόλεμο, δέκα ολόκληρα χρόνια, ο Αγαμέμνονας διοίκησε το στράτευμα σαν ικανός αρχιστράτηγος και πολέμησε και ο ίδιος με το κοντάρι και το σπαθί του σαν ήρωας. Ο Όμηρος τον θαυμάζει και τον ονομάζει <<διογέννητο>>.
Μετά την καταστροφή της Τροίας, ο Αγαμέμνονας γύρισε νικητής με πλούσια λάφυρα και σκλάβους. Η είδηση για την νίκη των Ελλήνων είχε φτάσει πρωτύτερα. Σε μία μέρα την πληροφορήθηκε όλη η Ελλάδα. Στις κορυφές των βουνών άναψαν φωτιές-τις γνωστές ως φρυκτωρίες-κι από νησί σε νησί δόθηκε η είδηση για την μεγάλη νίκη. Η Ελλάδα πανηγύρισε, μα τον Αγαμέμνονα τον περίμενε τραγικό τέλος. Η γυναίκα του η Κλυταιμνήστρα και ο ξάδερφος του ο Αίγισθος τον δολοφόνησαν μέσα στο λουτρό. Η Κλυταιμνήστρα, για να δικαιολογηθεί, είπε ότι τον σκότωσε, γιατί και αυτός θυσίασε την κόρη τους Ιφιγένεια στην Αυλίδα.
Από τις ανασκαφές, που έκαμε πρώτα ο Σλίμαν και αργότερα άλλοι αρχαιολόγοι, βρέθηκαν στις Μυκήνες αρκετό χρυσάφι, πλατιοί δρόμοι και τάφοι. Ένας από τους τάφους ονομάστηκε του Αγαμέμνονα, και ο άλλος της Κλυταιμνήστρας. Σήμερα όλοι είναι σίγουροι για την ιστορικότητα του Αγαμέμνονα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου