Translate

Η ιδέα της επιτυχίας

Η ιδέα της επιτυχίας βασανίζει συνεχώς τους περισσότερους ανθρώπους. Η ιδέα της επιτυχίας, το ότι πρέπει να πετύχεις, είναι η μεγαλύτερη συμφορά της ανθρωπότητας. Το να πετύχεις, σημαίνει να αγωνίζεσαι και να ανταγωνίζεσαι με όλα τα μέσα- δίκαια και άδικα, δεν έχει σημασία. Και αν πετύχεις, αν οι πάντες μπορούν να δουν ότι είσαι επιτυχημένος, τότε δεν έχει καμία σημασία ο τρόπος με τον οποίο έφτασες στην επιτυχία. Η επιτυχία αλλάζει την ποιότητα όλων των άδικων πράξεων σου. Η επιτυχία μετατρέπει τα άδικα μέσα που χρησιμοποίησες σε καλά. Το μόνο θέμα λοιπόν είναι το πόσο έχεις πετύχει. Πόσο κοντά έχεις φτάσει στην κορυφή. 

 Αν όλοι οι άνθρωποι μπορούσαν να φτάσουν στο Έβερεστ, πόσοι θα μπορούσαν να σταθούν εκεί; Δεν υπάρχει αρκετός χώρος για όλους. Μόνο ένας μπορεί να σταθεί με άνεση. Τα εκατομμύρια των ανθρώπων όμως που προσπάθησαν και μόχθησαν, αλλά δεν κατάφεραν να φτάσουν στην κορυφή, θα νιώθουν αποτυχημένοι, θα νιώθουν απεπλισία μέσα στην ψυχή τους και αρνητικά για τον εαυτό τους. Ολόκληρη η παιδεία όμως σε έχει ποτίσει με το δηλητήριο της επιτυχίας. Έτσι, τα σχολεία, τα κολέγια και τα πανεπιστήμια έχουν γίνει εργοστάσια παραγωγής δυστυχίας. Η παιδεία που στηρίζεται στη φιλοδοξία είναι προορισμένη να δημιουργήσει κόλαση. Και ως προς αυτό η παιδεία έχει πετύχει απόλυτα! Οι πάντες υποφέρουν και νιώθουν κατώτεροι. Αυτό είναι πολύ περίεργο. Κανένας δεν είναι κατώτερος και κανένας δεν είναι ανώτερος, γιατί κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και δεν μπορεί να γίνει καμία σύγκριση. Εσύ είσαι εσύ, μόνο εσύ και δεν μπορείς να είσαι κανένας άλλος και ούτε υπάρχει λόγος.
 Και στην πραγματικότητα εσύ δεν χρειάζεσαι να γίνεις διάσημος ούτε επιτυχημένος στα μάτια του κόσμου. Όλα αυτά είναι ανοησίες! Αυτό που χρειάζεσαι εσύ, είναι να είσαι δημιουργικός, να ζεις μέσα στην αγάπη, την επίγνωση και το διαλογισμό. Αν νιώθεις την ποίηση να ξεπηδά από μέσα σου, γράψε ποίηση και διάβασε την στον εαυτό σου, στη γυναίκα, στον άντρα σου, στα παιδιά σου. Τραγούδα και αν δεν σε ακούει κανένας, τραγούδα μόνος σου και απόλαυσε το! Πήγαινε και τραγούδα στα δέντρα και στα πουλιά και να είσαι σίγουρος ότι θα εκτιμήσουν το τραγούδι σου πολύ περισσότερο από πολλούς ανόητους και δηλητηριασμένους ανθρώπους, που έχουν τόσο λανθασμένες απόψεις για την ζωή. Ο άνθρωπος που έχει τη φιλοδοξία να πετύχει, είναι απλώς ένα σοβαρά άρρωστος άνθρωπος. 
Osho

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου