Translate

Παπ τεστ

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1940 το ποσοστό θανάτου των γυναικών με καρκίνο τραχήλου της μήτρας έχει μειωθεί κατά 70%, κυρίως επειδή πολλές γυναίκες τακτικά κάνουν Παπ τεστ. Αν και δεν είναι αλάθητο, το τεστ ανιχνεύει το 95% των καρκίνων του τραχήλου και το πιο σημαντικό ανιχνεύει προκαρκινικές καταστάσεις που είναι κυριολεκτικά 100% ιάσιμες. Περιστασιακά στο Παπ τεστ ανιχνεύονται επίσης ενδείξεις καρκίνου  του ενδομητρίου ή των ωοθηκών. Το Παπ τεστ πήρε το όνομα του από τον εφευρέτη του το Γεώργιο Παπανικολάου. Τυπικά γίνεται κατά τη γυναικολογική εξέταση και το πολύ να προκαλέσει κάποια ήπια ενόχληση. Με μία ξύλινη σπάτουλα ή βούρτσα ο γιατρός σας παίρνει με προσοχή δείγμα από την επιφάνεια του τραχήλου σας για να μαζέψει κύτταρα και επίσης εισάγει μία
βούρτσα στον αυλό του τραχήλου, για να πάρει και από εκεί κύτταρα. Τα κύτταρα στέλνονται στο εργαστήριο για ανάλυση. 
 Το αρνητικό αποτέλεσμα σημαίνει ότι ο ιστός του τραχήλου σας είναι φυσιολογικός. Το θετικό αποτέλεσμα δείχνει παρουσία ανώμαλων κυττάρων, αλλά δεν αποδεικνύει ότι έχετε καρκίνο ή δυσπλασία, όπως ονομάζεται η προκαρκινική κατάσταση. Η περιγραφή των κυττάρων από τον παθολογοανατονόμο μπορεί να βοηθήσει το γιατρό σας να καθορίσει το επόμενο βήμα. Συχνά συνίσταται επιπλέον αξιολόγηση. Πρέπει να κάνετε το πρώτο σας τεστ στην ηλικία των 18 ή νωρίτερα, αν έχετε αρχίσει σεξουαλική δραστηριότητα. Το δεύτερο και τρίτο Παπ τεστ πρέπει να ακολουθήσουν σε διαστήματα ενός έτους. Αν και τα τρία Παπ τεστ δώσουν αρνητικά αποτελέσματα και έχετε μικρό βαθμό κινδύνου, ο γιατρός μπορεί να προτείνει να το κάνετε λιγότερο συχνά. 
Αν έχετε μεγάλο βαθμό κινδύνου, συνεχίστε το τεστ κάθε χρόνο. Γυναίκες με μεγαλύτερο βαθμό κινδύνου είναι εκείνες που άρχισαν τη σεξουαλική δραστηριότητα πριν τα 18 και είχαν πολλούς ερωτικούς συντρόφους, είχαν πάθει αφροδίσιο νόσημα ή είχαν παθολογικό προηγούμενο Παπ τεστ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου