Translate

Το φαινόμενο της απάτης και η πρόληψη του

Οι δράστες του ανωτέρου εγκλήματος αποκαλούνται απατεώνες και είναι όντως μία επικίνδυνη κατηγορία εγκληματιών. Από τις απάτες που διαπράττονται καθημερινά, μόνο λίγες καταγγέλλονται στις αστυνομικές αρχές. Αυτό συμβαίνει επειδή ο παθών δεν θέλει να γνωστοποιηθεί το πάθημα του ή δεν θέλει να του αποδοθούν ευθύνες, στην περίπτωση που κατά κάποιον τρόπο είχε συμπράξει με τον δράστη. Οι απάτες που δεν καταγγέλλονται υπάγονται ως γνωστόν στην αφανή ή άδηλη εγκληματικότητα. 

 Οι απατεώνες είναι από τη φύση τους καλή ηθοποιοί. Παρουσιάζουν με πειστικό τρόπο την ιστορία τους και καταφέρνουν να πείσουν άπειρους ή αφελείς ανθρώπους. Διαθέτουν τα απαραίτητα στοιχεία της ευστροφίας και της μόρφωσης, της ευγλωττίας
και της πειστικότητας και έτσι κερδίζουν την εμπιστοσύνη αυτών με τους οποίους συναλλάσσονται. Η εφευρετικότητα τους έχει καλύψει όλο το φάσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας, παρά το γεγονός ότι κάποιες απάτες επαναλαμβάνονται και έτσι έχουν τυποποιηθεί. Εν τούτοις υπάρχουν περιπτώσεις που αφήνουν κατάπληκτους τους αστυνομικούς από την πλοκή και τη σκηνοθεσία τους. Οι απατεώνες δείχνουν άνθρωποι καλοπροαίρετοι και αποφεύγουν συστηματικά τη χρήση βίας, επειδή αυτή η πρακτική τους ανοίγει συνήθως μέτωπα με την αστυνομία και είναι κάτι το οποίο δεν θέλουν. 
  Κάποιες από τις συνήθεις απάτες είναι 1) Απάτη με την υπόσχεση γάμου, 2) Απάτη με την χρήση ψευδούς ιδιότητας, 3) Απάτη μέσω αγγελιών, 4) Απάτη με το πρόσχημα συνδρομών, 5) Απάτη με το πρόσχημα πώλησης λαθραίων ωρολογίων, κοσμημάτων, ηλεκτρικών συσκευών, 6) Απάτη με το πρόσχημα έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας, 7) Απάτη με τη μέθοδο του <<παπά>>(παιχνίδι) και 8) Απάτη με τη μέθοδο της μαντείας και της μαγείας.
 Πρόληψη της απάτης
 Η πρόληψη της απάτης δεν είναι εύκολη, επειδή σε κάποιες περιπτώσεις συμπράττει  και το θύμα και επειδή η απάτη διαπράττεται σε όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας. Κάποιας μορφής απάτες μπορεί να προληφθούν πχ παπατζήδες, και των οποίων η σύλληψη και καταδίωξη θα επιδράσει ανασταλτικά στους ομοίους τους. Επίσης η δημοσιοποίηση από τις αστυνομικές αρχές διαπραττόμενων ή επερχόμενων απατών και η πληροφόρηση των πολιτών για το είδος της απάτης που είναι σε εξέλιξη, δρα προληπτικά και αποτρέπει τον εγκλωβισμό θυμάτων  από τους απατεώνες. Η δημοσιοποίηση γενικά αστυνομικών συμβάντων όπως της απάτης από τα Μ.Μ.Ε. κρίνεται θετική , για την αποτροπή απατών εις βάρος νομοταγών πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου